5 дни Кичари – лесното пролетно прочистване на Аюрведа

Standard

Тук искаме да ви запознаем с лесен начин да се освободите от натрупаните през зимата килограми като едновременно прочиствате организма от токсини. Това е практикуваната от векове програма на Аюрведа за безстресово освобождаване от ненужните ни вещества с храна и режим. Тук, вместо гладуване се използва редовно хранене с Кичари. Какво е Кичари и как да си го приготвите можете да прочетете ТУК. Важно е, да се разбере, че прочистването с храна е лесно за изпълнение, няма стресов и Йо-Йо ефект тъй като организма не влиза в режим на пълен глад. Всички знаем, че пълният глад или строгите диети водят до бързи резултати, но те не са трайни. Затова Аюрведичното прочистване на Кичари дава отлични резултати.

Когато има редовно постъпление на лесна за храносмилане храна, в тялото започват процеси на прочистване и елиминиране. Кичари е храна, която подхранва органите и стимулира отделянето на непотребните вещества. Особено интересен е факта, че повечето токсини се складират в мастни депа в мастната тъкан, по артерии и сърцето, по черен дроб и т.н. Тези мастни токсини, могат да се разтворят и изведат от тялото единствено от висококачествени мазнини от животински произход. Принципа е, подобното се разтваря в подобно (т.е. животински мазнини се разтварят в животински мазнини) и затова Кичари с Гии дават чудесни резултати. Кичари създава нужната енергия на организма, за да се извърши  прочистване и ремонт на органите, а Гии разтваря токсините и ги подготвя за елиминиране чрез отделителната система. Трифалади Гритам подпомага този процес и затова се използва в Аюрведичните клиники от хилядолетия, но е само препоръчително.

Прочистването се прави 5 дни на пролет, когато започне да се затопля времето и дневни температури са около 20 градуса. Добре е да са почивни дни или поне следобедите да са без сериозни ангажименти. Важно е да се даде време и сили на организма, за да се извърши качествено прочистване. Обикновено сутрин се приготвя по-голяма доза Кичари, достатъчно за целият ден. За обед може да се разнообрази с малко прясна салата подправена с ябълков оцет и зехтин, щипка сол и черен пипер. Може също в обедното Кичари да се сложи малко тиква или друг сварен (сготвен) зеленчук. На вечеря се хапва само Кичари като се избира най-рядката порция. Консумира се повече вода и билкови чайове като сутрин се пие чай от джинджифил.

Ежедневна програма за цялото семейство:

ставане: чай от джинджифил
8:00 голяма порция кичари
10:00 малка препечена филийка с гии и шарена сол
12:30 голяма порция кичари с малко прясна салата и сварен зеленчук
15:00 плод в сезон (само един, без цитруси)
18:00 малка порция кичари

* трифалади гритам може да се взема сутрин и вечер с чай от джинджифил.

Ползите от това прочистване са много и индивидуални, според организма и начина на живот. Често след него се наблюдава повишаване на енергията и тонуса, настроението и желанието, изчиства се кожата, подобрява се храносмилането и апетита, а отделянето се регулира. Отделянето на урина се увеличава като може да потъмнее с характерен неприятна миризма, поради изчистването на голямо количество токсични натрупвания. Няколко излишни килограма падат от кантара, а тези които искат да напълнеят след прочистването могат да качат желаните килограми. Изчистват се очите и езика, появява се розовина по кожата и лицето, а косата и ноктите се заздравяват.

Това 5 дневно прочистване е част от Антипаразитното прочистване и Виречана. Използва се за подготовка и вътрешно омазняване (разтваряне на мастните токсини) за сериозното прочистване, част от Панча Карма наречено Виречана. По време на 5 дни Кичари може да се направи и прочистване на черен дроб и жлъчка, което е описано в Антипаразитното прочистване и Виречана.


За най-добри резултати по време на 5 дни Кичари се вземат сутрин и вечер по една чаена лъжица от Трифалади Гритам, което подобрява отделянето на веществата и подсилва ефекта на прочистването.


Хранене за отслабване е радикално нова идея, която е практикувана хилядолетия с изключителен резултат. Това прочистване е подходящо за цялото семейство включително малки деца и възрастни хора.

Нека тази статия бъде полезна за вас и Ви донесе Здраве, Сила и Красота – Домът на Аюрведа 2019

3 responses »

  1. Наталия пита: Здравейте, искам да попитам за пролетното прочистване – може ли само да ми разясните за забраната на цитрусовите следобед…каква е причината да не може да се ядат ? Благодаря предварително за отговора!

    Like

    • Здравейте, прочистването е само на Кичари, малко прясна салата е разрешена за обед. Плодовете не са подходящи по време на това прочистване и единствено може по една ябълка между храненията. Цитрусите имат силно киселинен характер и пречат на процесите на регулиране в организма, затова не са подходящи специално за това прочистване.

      Like

  2. Pingback: Кримигана – Аюрведично противопаразитно прочистване и Виречана | Домът на Аюрведа

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.