Аюрведичната хигиена – за чистотата, къпането и още нещо…

Standard

lotus21В Аюрведа, хигиената на тялото и ума са от най-голямо значение. Съществено внимание се отделя на хигиенните навици в т.н. дневен режим (Dina Chariya). За да бъде човек в добро здраве, трябва да полага грижи за вида и хигиената си, да е чист, спретнат, подържан и добре облечен. Ще разделим аюрведичните препоръки в няколко групи:

Външен вид и облекло:

Дрехите трябва да са чисти, може да не са нови, но задължително без дупки, петна или скъсани части. Дрехата трябва да краси човека, да е удобна и светла, за да радва и просветлява душата. От голяма важност е ежедневната смяна на бельото (чорапи, тениска, потник и долни гащи). Всеки ден трябва да се облича чисто бельо, за да се подържа физическата и духовна чистота.

Цветовете, с които трябва да се обличаме, според аюрведичната доша:

  • Пита добри цветове са синьо, зелено, кафяво, бежово. Противопоказни цветове са крещящо оранжево, кръвно червено, огнено жълто, сиво и Черно.
  • Кафа добри цветове са по топлите цветове като жълто, кремаво, червено и дори оранжево. Противопоказни са тъмните, мрачни цветове като кафяво, тъмно синьо или зелено, сиво и Черно
  • Вата добри цветове са затоплящите и заземяващи цветове като лилаво, червено, жълто и оранжево в по тъмните си нюанси премесени с кафявата гама. Не добри цветове са небесно синьо, ефирно жълто и в никакъв случай Вата да не носи Сиво или Черно.

 

Къпане и миене:

samomasajВ Аюрведа, банята на цялото тяло със сапун, се препоръчва да се случва най-често два пъти в седмицата. Това разбира се, зависи от професията и от начина, по който ви протича деня. Ежедневно и задължително трябва да се мият краката, лицето и интимните части. Душчета всеки ден не се препоръчват, тъй като измиват важни за организма мазнинки и секрети, които ни пазят от суха кожа, бактериални инфекции и преждевременно състаряване. Освен това, тялото отделя допълнително ресурси да произведе и покрие тялото отново с тези мазнички секрети и така всекидневното къпане до някъде се обезсмисля. Студени душове, като терапия, се препоръчват след стресова работа или работа с болни хора. Тук обаче се цели да се очистим от негативната енергия и да се постигне психично равновесие, а сапуни и препарати не се ползват. Самият Петър Димков е вземал студен душ след тежък ден в кабинета си. Най-добре би било, при възможност, да се потопим в естествен водоем, рекичка или моренце. При липса на подобни, душ или вана с градска, хлорирана вода е компромисен вариант.

Сутрешен тоалет:

Веднага след ставането си, човек трябва да премине към сутрешен тоалет. Мие се лицето и очите със студена вода, измиват се зъбите (най-добре без четка за зъби), почиства се езика и се прави гаргара първо с вода, а после с олио (зехтин). С малко зехтин се масажират ноздрите на носа с кутрето, а после меката част на ухото. Преминава се към кратък самомасаж и няколко разтягания от йога. Чак тогава, да се премине към медитация и да започне денят.

За Вата доша, сутрешният самомасаж е особено важен, тъй като овлажнява и подхранва кожата и косата.greenTM Балансира Вата и носи умствен и телесен покой. За Кафа, сутрешният тоалет е предизвикателство, тъй като те обичат да си поспиват и вечно нямат време. 🙂 Но, за да сте здрави и балансирани, трябва да си го наложите с желязна воля и религиозно да изпълнявате всичко. При самомасажа, Кафа доша могат да не ползват олио. Прави се на сухо или се използват сухи билки, стрити на прах до леко зачервяване на кожата. За Пита доша е важно да правят масаж на ноздрите с кутре, за да са добре отворени и работещи правилно. Това позволява огънят в Пита да бъде по-добре овладян и да са по-спокойни и уравновесени през деня.

Хигиената на ума се постига: с ежедневна медитация, фокусиране върху полезни и позитивни мисли и дейности, работа за постигане на духовно израстване и допринасяна към общото благо. Интересен факт е, че в Индия, богатите аристократи (раджи) имат практика да доброволстват в храмове или места за обществено хранене, където се занимават с неща като миене на чинии или почистване на тоалетни. Това възпитава Аз-ът и помага за духовното израстване.

Доброто здраве е нещо, което се поддържа и гради всеки ден. В Аюрведа се казва, че здравето е като къща. Тя трябва да се поддържа и пази постоянно и да не чакаме да се разлюлеят основите. Желаем на всички да се радват на много здрава къща, много години занапред. 🙂

Здраве и красота от Домът на Аюрведа

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.