Какво е Гии и с какво е различно от чистото масло

Standard
няма по-добро от домашно приготвеното Гии

така изглежда Гии на стайна температура

Гии е най-висококачествената мазнина за консумация от човека. Гии не променя свойствата си при термична обработка и е незаменимо при готвене. То е изградено от специални мастни киселини, които много точно наподобяват тези в клетъчната стена на човешките клетки. Когато храна или лекарство е приготвено с Гии, то много лесно се усвоява от организма. Клетките свободно се отварят и приемат естествено всичко, което Гии им е донесло. Затова се знае, че Гии е способно да лекува и подхранва организма на клетъчно ниво. В Аюрведа, Гии е много предпочитано за приготвяне на лекарства.

Гии е лесно за храносмилане, хидратира и смазва органите в дълбочина, подобрява зрението и сетивните органи, подмладява кожата и придава блясък на косата. Гии е единствената мазнина, която подобрява работата на храносмилателната система като засилва метаболизма и повишава апетита. Действа като лубрикант в червата и помага на отделителната система.
Гии има свойствата да подхранва тъканите, костите и мускулите в дълбочина и е предпочитан вариант за масаж. Приемано вътрешно с храната в съчетание с външно масажиране е отличен начин за възстановяване след раждане. Гии се ползва за масаж на новородени бебета, за да растат здрави и силни. Има свойството да подхранва нервната система и по-специално миелиновата обвивка на невроните.
От аюрведична гледна точка, Гии е силно „сатвична“ храна. Тя носи в тялото ни светлата, просветляващата енергия, която подобрява настроението, прояснява мислите и дава желание за добро и чисто съществуване. Поради тази причина се слага в кандилото за пречистване на енергиите у дома. За сравнение, чистото масло няма тези качества.
Кравето масло е отлична и много вкусна храна, но увеличава Кафа доша до като Гии в умерени количества балансира и трите доши и е от особена важност за Вата доша. Консумацията на масло не може да замести Гии, въпреки че са от един произход. Гии има алкализираща функция, докато маслото има лек киселинен характер в организма. От направените изследвания в последните години се вижда, че Гии балансира нивата на холестерол и е отлично за сърцето и кръвоносните съдове.
Гии е било добре познато в България. Наричано е топено масло, запържено масло или пречистено масло и се е ползвало от народа за да не се разваля чистото масло. Рецепти от преди освобождението от турско Робство показват, че по-заможните са използвали гии за готвене, а по-бедните свинска мас. Много хора по селата все още си правят гии без да го наричат по този начин.

Гии се приготвя от краве мляко, преминава в чисто масло а след това се превръща в Гии като се елиминират водата и белтъците, а остава само чистата мазнина – благинката от кравичката в най-чистата си форма. Правенето на Гии от масло не е сложно и изисква само добро настроение и желание. Можете да разберете повече за приготвянето на Гии в домашни условия ето тук.

Ако желаете да научите повече защо кравето мляко е изключително важно натиснете тук.

Здраве и Красота от Домът на Аюрведа!

Advertisement

4 responses »

  1. Pingback: Какво е Кичари – kitchari, как се приготвя, кога и за какво се използва | Ayurveda For Life

  2. Pingback: Режим преди, по време и след аюрведичните и йога прочиствания! | Ayurveda For Life

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.