5 Аюрведични тайни за кравето мляко

Standard

hot_cow_milkИма много направени изследвания, за това как влияе кравето мляко върху организма. Искам да ви кажа, че повечето от тях са верни. Има обаче, няколко малко известни тайни, които ще ви провокират и замислят:

Тайна 1 : Млякото трябва да се консумира винаги ГОРЕЩО! Студеното мляко, използвано за изследванията поражда слуз, може да доведе до астма или алергии. Това се случва, тъй като студеното мляко (изобщо всички студени млечни продукти) предизвикват натрупване в излишък на Кафа доша, според Аюрведа. Тъй като всички тестове направени са върху студено мляко от ГМО и хормонален произход, тук ще говорим само за горещо прясно мляко от село.

Кравето мляко трябва винаги да се вари на бавен огън, в дебела тенджера (но не на водна баня), а след това само да се претопля. Трябва да е горещо (не хладко или топличко) и да се консумира на глътки, както пием горещ чай. Така прието, млякото е еликсир на живота и е единствената пълна храна, съдържаща всички елементи необходими на организма ни да оцелее. В миналото, малките бебенца са се хранили само с прясно или кисело мляко, при липса на кърма и са израствали и оцелявали без дефекти. За възрастните хора, кравето мляко е най-лесно за усвояване от организма, особено ако се вари и приема с подправки – катализатори.

Тайна 2 : Подправки – катализатори за правилното разграждане на млякото са: канела, куркума, джинджифил, карамфилчета и черен пипер. Има и други, като анасон, резене, кардамон, които не са толкова разпространени и в комбинация с останалите правят прекрасна тонизираща напитка.

Тайна 3 : Кравето мляко е най-подходящо за вегетарианците. Аюрведа препоръчва млечно-вегетарианска храна и с мляко е най-лесно да си набавим нужните ни калций, магнезий, желязо, йод и протеини. Тези елементи може и да не са в големи количества, но консумирано правилно, млякото се усвоява почти на 100% от организма, т.е. те достигат до всяка клетка на тялото.

Тайна 4 : Соевото, оризовото и бадемовото мляко, всъщност не са мляко. ГМО соята във всичките си форми е вредна и изкарва Кафа извън баланс. Бадемовите и оризовите белезникави сокчета могат да се ползват като освежаващи напитки, но нямат нищо общо с ефекта на горещото краве мляко. Козето мляко е полезно, но е силно стипцово и може да предизвика запек и затова не се препоръчва за ежедневна консумация. Киселото краве мляко се консумира най-добре на айран, добре разреден с вода, като се прибави щипка сол и щипка черен пипер. Това позволява на студеното кисело мляко да се усвои правилно в организма и да няма неприятни реакции. Така направен айран има силно хидратиращ ефект и е чудесен за лятната жега.

Тайна 5 : Млякото не се смесва със сурови плодове, както се прави в така популярните смутита. Млякото не се съчетава също със зеленчуци, месо, сирена и кашкавали. Може да се насладите на чаша мляко с качествено какао, шоколад, ванилия, кафе или горе споменатите подправки.

Ефекта от пиенето на горещо краве мляко е ободряващ, хидратиращ, подмладяващ, леко разхлабващ и е чудесен афродизиак. От хиляди години е известно, че млякото е една от тайните на дълголетието и доброто здраве. Кравето мляко е от особена важност за малките деца, кърмачките и възрастните хора. Много от старите хора в Индия, а и в България, пият по една голяма чаша мляко, вместо вечеря и нямат проблеми със стави, кости и зъби дори до преклонна възраст.

Съвременни изследвания, които показват, че чаша горещо мляко вечер е силен анти депресант. Ефекта на млякото е съпоставен с ефекта на популярен силен анти депресант “Прозак” като се вижда, че нивата ендорфина (хормона на щастието) е дори по-висок при вечерното мляко. Кравето мляко балансира хормоналните нива на жлезите с вътрешна секреция като има афинитет към половите органи, гърдите и щитовидна жлеза.

Кравето мляко се използва за пречистване на повечето аюрведични билки. Използва се още за приемане на лекарства, защото има много по-бърз и по-силен ефект, когато аюрведичните медикаменти са взети с горещо мляко. Консумирано правилно, млякото има силен Сатвичен ефект, подхранва фините тъкани и балансира и трите доши.

Млякото е с най-добри свойства, когато е току що издоено от кравичката и е още топло. Такова мляко се смята за еликсир на живота и може да се консумира директно без варене.

От мляко се прави Гии, ако желаете да научите повече за гии и разликата с чистото масло натиснете тук.

Дано сме успели да изясним малко, така спорният въпрос за млякото и да ви дадем повод за размисъл. За тези, които все още са скептични – заповядайте при нас, ще ви направим чай Масала, на който няма как да устоите.

 

Здраве и красота от Домът на Аюрведа

 

Advertisements

One response »

  1. Pingback: Масала чай с оризови соленки |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s